Om mig

Mit navn er Wojciech Nowak. Jeg er Jesuit. På nuværende tidspunkt er jeg ansvarlig for Spirituel Formation Centeret i Kalisz (Polen). Tro har været en vigtig del af mit liv siden min barndom. Jeg søgte at møde den levende Gud. Samtidig var jeg også nysgerrig på verden, og på at lære livet at kende. Jeg havde passion for faldskærmsudspring, bjergvandringer og bestigninger, ski, samt maraton løb.

Og ikke mindst… min hund – som jeg har opdrættet fra lille hvalp - til at blive politihund i det Hollandske politi.

Min hunger for Gud var stadig ikke tilfredsstillet. Jeg førte et intenst spirituelt liv i Ordenen, men erfarede hurtigt at Gud ville ´stoppe` mig. Jeg begyndte at forstå, at det i virkeligheden ikke handlede om hvor aktiv jeg var i at `gøre noget for Gud,` men at det mere handlede om at åbne op for Gud, og lade ham handle.     

At stå i Hans tilstedeværelse, vidende at han ER, ELSKER og HANDLER, begyndte at overvælde mig, og ændre min måde at tænke på og min sensitet. Mine bøn begyndte at blive simpel. Jeg ville "mærke" Gud direkte, så meget som muligt her på jorden. Det var på denne måde jeg opdagede Jesusbønnen, som er en bøn af hjertet. Takket være denne, erfarede jeg ikke kun "smagen af Gud" men også "smagen af livet", hvilket jeg har erfaret på forskellige måder indtil videre (Gud er ikke giver af livet, men også essensen). Bønnen er blevet min daglige fordybelse helt ned til eksistens niveau, hvilket er, at finde mig selv i et forhold med Ham – kilden til alting.

Jesusbønnen lærer mig også en anden ting, nemlig at kilden ikke længere er mit ego. I stedet for at spørge `hvad vil jeg i dag` spørger jeg : `hvad inviterer du mig til i dag Gud? Hvad har du forberedt for mig i dag, og hvem stiller du på mine veje denne dag.` Det er derfor at Jesus Bønnen støder sammen med kernen af den Ignatianske Spiritualitet: `at finde Gud i alting´ og blive ´kontemplativ i handling.

Dette betyder at fastholde mine øjne på Gud midt i handlingen. Det handler om at skærpe og udvikle sin sjette sans af en selv (´det mystiske sind´), intuitionen af Gud – den usynlige men rigtige Gud, som kan findes og erfares.

Jesusbønnen har også åbnet døre for Kristen mystik for mig. En dag åbnede jeg tilfældigt "Opstigningen af Bjerget Carmel" (Bog II, kapitel 13) af St. John af korset, og jeg følte mig så meget "hjemme". Praktisering af Jesus Bønnen blev nøglen for mig i forhold til at kunne forstå teksterne af Skt. Johannes af Korset.

At kunne dele Jesusbønnens praksis, og erfare denne med andre, har ledt mig til personer som jeg højst sandsynligvis ikke ville have mødt på andre måder. Jeg har gennemført Retræten for Jesusbønnen for munke i den Østlige Kirke i Ukraine, Missionærerne af Velgørenhed af Moder Teresa af Calcutta i Moskva, Litauen, Etiopien, samt for mennesker i Danmark og Norge.

Min store erfaring samt oplæring i Jesus Bønnen er takket være min Jesuit ven – Jacek Bolewski. Han var min Professor gennem mine teologiske studier i Warszawa, og han var også min spirituelle ledsager (1989-1992). Til hans minde, har jeg dedikeret en hyldest med titlen "Livet i Jesus Navn". Teksen står på denne hjemmesiden.

Jeg tror stærkt på, at hjemmesiden du besøger, vil gavne dig i forhold til din praksis med Jesusbønnen, og at den måske også vil indbyde til deltagelse af retræter forskellige steder i Europa.

Wojciech Nowak SJ

Se venligst også

 • Ikonets vej

  THE WAY OF THE ICON is a creative circle connected with the ministry of Jesuits and inspiredby the...

 • Kontakt os

  Required Required Uzupełnij Nieprawidłowe dane RSFormPro.Ajax.URL =...

 • Livet i Jesus navn

  Til minde om fader Jacek Bolewski SJ (1946-2012) Fader Jacek Bolewski SJ – profesor i teologi, for...

 • Om mig

  Om mig Mit navn er Wojciech Nowak. Jeg er Jesuit. På nuværende tidspunkt er jeg ansvarlig for...