Om mig

Mit navn er Wojciech Nowak. Jeg arbejder som præst hos Jesuitterne i Sankt Augustins Kirke i København. Inden jeg kom til Danmark (2023) jeg var leder og ansvarlig i afdelingen spirituel for European Center of Communication and Culture in Warsaw (2008-2014) og jeg var chef for Centret for Spirituel Formation i Kalisz (2015-2023).

Tro har været en vigtig del af mit liv siden min barndom. Jeg søgte at møde den levende Gud. Samtidig var jeg også nysgerrig på verden, og på at lære livet at kende. Jeg havde passion for faldskærmsudspring, bjergvandring og bestigning, ski, samt maratonløb.

Og ikke mindst… min hund – som jeg har haft og trænet fra den var lille hvalp og senere har den arbejdet for det nederlandske politi.

Min længsel efter for Gud blev stadig ikke tilfredsstillet. Jeg førte et intenst spirituelt liv i Jesuitterordenen, men erfarede hurtigt at Gud ville ´stoppe` mig. Jeg begyndte at forstå, at det i virkeligheden ikke handlede om hvor aktiv jeg var i at `gøre noget for Gud,` men at det mere handlede om at åbne sig for Gud, og lade ham handle.     

At stå i Hans tilstedeværelse, og vide at han ER, ELSKER og HANDLER, begyndte at overvælde mig, og ændre min måde at tænke på og min sensitet. Mine bøn begyndte at blive enkel. Jeg ville "mærke" Gud direkte, så meget som muligt her på jorden. Det var på denne måde at jeg opdagede Jesusbønnen, som er en bøn af hjertet. Takket være denne, erfarede jeg ikke kun "smagen af Gud" men også "smagen af livet", hvilket jeg har erfaret på forskellige måder indtil videre (Gud er ikke hun giver af livet, men også essensen). Bønnen er blevet min daglige fordybelse helt ned til eksistens niveau, hvilket er, at finde mig selv i en relation til Ham – kilden til alting.

 

Jesusbønnen lærer mig også en anden ting, nemlig at kilden ikke længere er mit ego. I stedet for at spørge `hvad vil jeg i dag` spørger jeg : `hvad inviterer du mig til i dag Gud? Hvad har du forberedt for mig i dag, og hvem lader du mig møde på mine veje denne dag.` Det er derfor at Jesus Bønnen støder sammen med kernen af den Ignatianske Spiritualitet: `at finde Gud i alting´ og blive ´kontemplativ i handling.

Dette betyder at jeg kan fastholde mine øjne på Gud midt i handlingen. Det handler om at skærpe og udvikle sin sjette sans (´det mystiske sind´), intuitionen af Gud – den usynlige men virkelige Gud, som kan findes og erfares.

Jesusbønnen har også åbnet døre for Kristen mystik for mig. En dag åbnede jeg tilfældigt "Opstigningen af Bjerget Carmel" (Bog II, kapitel 13) af St. Johannes af Korset, og jeg følte mig så meget "hjemme". At praktiser  Jesusbønnen er blevet nøglen for mig i forhold til at kunne forstå teksterne af Skt. Johannes af Korset.

At kunne dele Jesusbønnens praksis, og erfare denne med andre, har ledt mig til personer som jeg højst sandsynligvis ikke ville have mødt på andre måder. Jeg har gennemført Retræten for Jesusbønnen for munke i den Østlige Kirke i Ukraine, Missionærerne af Velgørenhed af Moder Teresa af Calcutta i Moskva, Litauen, Etiopien, samt for mennesker i Danmark og Norge.

Min store erfaring samt oplæring i Jesusbønnen er sket takket være min jesuitterven – Jacek Bolewski. Han var min professor gennem mine teologiske studier i Warszawa, og han var også min spirituelle ledsager i årene 1989-1992. Til hans minde, har jeg dedikeret en hyldest med titlen "Livet i navnet Jesus". Teksen står på denne hjemmesiden.

Jeg tror stærkt på, at hjemmesiden du besøger, vil gavne dig i forhold til din praksis med Jesusbønnen, og at den måske også vil indbyde til deltagelse af retræter forskellige steder i Europa.

Wojciech Nowak SJ

Se venligst også